Na dobre samopoczucie
największy wpływ ma dieta, więc to, co spożywamy oraz ruch fizyczny. Na początek
tygodnia proponujemy taneczną rozgrzewkę. Poniżej znajdziecie linki do
zatańczenia wraz z młodszymi dzieciakami Zumby.
A może kanapki?
Wspólnie z bliskimi zróbcie kolorowe, zdrowe
i smaczne kanapki. Pamiętajcie o
wyszorowaniu rączek przed pracą! Pamiętajcie też, aby warzywa i
owoce znalazły się w każdym Waszym posiłku. Najlepiej jeść je na surowo - dżem owocowy i
kompot nie mają już takiej mocy. Czy wiecie, że należy wybierać różnokolorowe
warzywa i owoce? Wtedy na pewno nie zabraknie nam witamin i składników
mineralnych. Im ciemniejsze warzywo lub owoc, tym zdrowsze. Dlatego właśnie
ciemna sałata rzymska ma w sobie więcej wartości odżywczych niż sałata lodowa.
• Czerwone:
chronią przed chorobami układu krwionośnego oraz nowotworami, zapobiegają
starzeniu się organizmu i wspomagają naszą regenerację. Są również świetnym
źródłem potasu i witaminy C.
• Niebieskie i fioletowe: zapewniają sprawne funkcjonowanie naszego
organizmu, są bogate w witaminę C oraz błonnik. Wspomagają układ krążenia,
trawienny oraz nerwowy.
• Zielone: świetnie wpływają na układ trawienny, w
szczególności wątrobę. Świetnie wpływają na wzrok, poprawiają stan skóry oraz
podwyższają odporność. Są też bogate w witaminę C, witaminę K i
witaminę B6.
• Pomarańczowe i żółte: poprawiają odporność, wzrok oraz zmniejszają ryzyko
chorób serca i nowotworowych. Poprawiają stan włosów,
paznokci oraz skóry. Są również źródłem potasu oraz witaminy C.
• Białe:
większość z nich to naturalne antybiotyki, mają działanie antybakteryjne,
antywirusowe oraz przeciwzapalne. Wzmacniają odporność, pomagają zwalczyć
przeziębienie i grypę.
A. Brzychcy, G. Motyka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz