poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Chcemy żyć zdrowo!

   Na dobre samopoczucie największy wpływ ma dieta, więc to, co spożywamy oraz ruch fizyczny. Na początek tygodnia proponujemy taneczną rozgrzewkę. Poniżej znajdziecie linki do zatańczenia wraz z młodszymi dzieciakami Zumby.


A może kanapki?


   Wspólnie z bliskimi zróbcie kolorowe, zdrowe i smaczne kanapki. Pamiętajcie o wyszorowaniu rączek przed pracą! Pamiętajcie też, aby warzywa i owoce znalazły się w każdym Waszym posiłku. Najlepiej jeść je na surowo - dżem owocowy i kompot nie mają już takiej mocy. Czy wiecie, że należy wybierać różnokolorowe warzywa i owoce? Wtedy na pewno nie zabraknie nam witamin i składników mineralnych. Im ciemniejsze warzywo lub owoc, tym zdrowsze. Dlatego właśnie ciemna sałata rzymska ma w sobie więcej wartości odżywczych niż sałata lodowa.
Czerwone: chronią przed chorobami układu krwionośnego oraz nowotworami, zapobiegają starzeniu się organizmu i wspomagają naszą regenerację. Są również świetnym źródłem potasu i witaminy C.
Niebieskie i fioletowe: zapewniają sprawne funkcjonowanie naszego organizmu, są bogate w witaminę C oraz błonnik. Wspomagają układ krążenia, trawienny oraz nerwowy.
Zielone: świetnie wpływają na układ trawienny, w szczególności wątrobę. Świetnie wpływają na wzrok, poprawiają stan skóry oraz podwyższają odporność. Są też bogate w witaminę C, witaminę K i witaminę B6.
Pomarańczowe i żółte: poprawiają odporność, wzrok oraz zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworowych. Poprawiają stan włosów, paznokci oraz skóry. Są również źródłem potasu oraz witaminy C.
Białe: większość z nich to naturalne antybiotyki, mają działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwzapalne. Wzmacniają odporność, pomagają zwalczyć przeziębienie i grypę.

A. Brzychcy, G. Motyka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz